woensdag 3 oktober 2012

Creacolumn {10}: DE of HET?

De of het? Sinds ik aan het bloggen geslagen ben, spreek ik over HET blog en hoor ik bijna iedereen ook praten over HET blog. Behalve een vriendin van mij die heeft het altijd over DE blog. Dat vond ik zo raar in het begin maar ja, je went eraan en voor mij bleef een blog gewoon onzijdig, dus HET, en m'n vriendin besloot ik, die had gewoon niet zoveel verstand van de Nederlandse taal ;).

Tot een paar weken geleden. Ik kwam ergens op een blog (voor het gemak kies ik nu even voor EEN) waarop ook DE blog werd gebruikt. Daar kwam de taalliefhebber in mij naar boven en ben ik me gaan verdiepen in het lidwoord van het woord blog. Ik probeer altijd mijn blog posts in zo correct mogelijk Nederlands te schrijven en het liefst foutloos. Om een tekst een beetje lekker te laten lopen is het gebruik van de of het (de lidwoorden) heel belangrijk. En voor iets waar je dagelijks mee bezig bent, vond ik het wel belangrijk te weten hoe het nu eigenlijk zit, oftewel: DE of HET blog?

En dit is wat ik vond:

Het woord blog stamt af van weblog. Het taalinstituut Onze Taal zegt hierover het volgende:

Het is allebei juist; het woord weblog kan zowel het lidwoord de als het lidwoord het krijgen. De weblog lijkt vaker voor te komen.
Nu is het wel zo dat Engelse leenwoorden (zoals weblog) mannelijke de-woorden zijn. Soms is er een reden om hiervan af te wijken en bij blog is dat het geval. Blog is niet het enige Engelse leenwoord dat in het Nederlands zowel mannelijk als onzijdig gebruikt kan worden. Andere voorbeelden zijn account, white-paper, modem en gadget. Ook voor deze woorden kun je de of het plaatsen. Kortom, je bent volledig vrij in je keuze. Het maakt niet uit of je nu de of het blog schrijft of zegt. Beide versies zijn dus correct, en afhankelijk van wat jij lekker leesbaar vindt, kies je voor de of het weblog!

Dus dames, ik blijf gewoon aan de slag mijn HET blog van EKEF en mijn vriendin, die werkt gewoon verder met DE blog van haarzelf ;)

Groetjes,
Mariska

20 opmerkingen:

Carla Danker zei

Inderdaad les je beide. Bedankt voor het opzoeken en de uitleg. Ik heb een DE blog en twijfelde af en toe aan mezelf. Ik heb daar geen reden meer toe..

Carla Danker zei

Inderdaad les je beide. Bedankt voor het opzoeken en de uitleg. Ik heb een DE blog en twijfelde af en toe aan mezelf. Ik heb daar geen reden meer toe..

Carla Danker zei

Inderdaad les je beide. Bedankt voor het opzoeken en de uitleg. Ik heb een DE blog en twijfelde af en toe aan mezelf. Ik heb daar geen reden meer toe..

Carla Danker zei

Inderdaad les je beide. Bedankt voor het opzoeken en de uitleg. Ik heb een DE blog en twijfelde af en toe aan mezelf. Ik heb daar geen reden meer toe..

Diana zei

Bedankt voor de uitleg Mariska, bij mij is het HET blog, vind dat persoonlijk gewoon beter klinken.
Groetjes Diana.

Frouwkje zei

Wat leuk dat je dit hebt uitgezocht Mariska. Zulk soort dingen wil ik ook altijd graag weten. Dus ik heb het met interesse gelezen!!! Voor mij is het trouwens ook HET blog.
Liefs, Frouwkje

Lia zei

Ik ben ook voor zoveel mogelijk foutloos Nederlands en heb vaak de neiging te reageren als mensen veel fouten typen.....Ik doe het niet, tenslotte hoeft niet iedereen perfect te zijn en gaat het vooral om het plezier dat men er in heeft.
Maar DE blog bekt gewoon niet zo lekker......

groetjes Lia

Colinda zei

Voor mij is het ook HET blog, vind DE blog raar klinken. Maar heb je een DE blog kom ik gewoon gezellig langs hoor!! Een gezellige dag allemaal, Colinda

Marlieke zei

Geweldige column! Inhoudelijk heel sterk en leuk geschreven. Wat kun je dat toch goed, ik lees je stukken altijd graag. Hier nog iemand overigens die HAAR ;-) blog altijd in zo goed mogelijk Nederlands probeert te schrijven en zeker zonder spelfouten. Bedankt voor je uitleg.

corryskaart zei

hoi hoi
moest wel lachen over het uitzoeken van het een of ander,zover ga ik echt niet hoor want zelf zeg ik altijd het blog:-)) maar wel eluk om te lezen dat je dat helemaal gaat uitzoeken
groetjes van corry

Angélique zei

wat een pracht verhaal haha ben blij dat je vriendin weer in aanzien is gestegen, je zal het maar zijn, let op HET hihi.
Groetjes Angelique

het blog, de blogger...

Marianne zei

Goh, erg bedankt voor de goede uitleg. Ik vond het een leuke en interessante column!
Groetjes,
Marianne

Erica ♥ zei

Wat leuk zeg om hier een stukje over te schrijven, heel interessant eigenlijk.
Ikzelf hou het ook op HET blog ☺

Grtjs Erica.

Judith zei

Eeen leuk weetje :D
Ikzelf gebruik het, omdat het lekkerder bekt

grtjs
Judith

Jeannette zei

wat grappig dat je het hebt opgezocht, ik twijfelde ook wel eens omdat ik verschillende versie's zag, maar nu weten we het zeker, bedankt!

Ellen zei

Dank voor je duidelijke lesje in nederlandse taal, ik heb weer genoten van je colum!
Groetjes Ellen

Marianne zei

Die de/het-problemen zijn altijd interessant en blijkbaar dus niet alleen voor vertalers zoals ik. Zelf heb ik het altijd over DE blog, omdat het ook "DE log" is en deze woorden volgens de officiële spelling (het Groene Boekje, online te vinden op http://woordenlijst.org/) DE-woorden zijn.

Liesbeth zei

Leuk dat je dat even voor ons hebt uitgezocht, bij mij zal het ook het bloggen blijven.
groetjes Liesbeth

Marijke en Chantal zei

Wat leuk dat je dat opgezocht hebt, bij mij is HET blog. Klinkt lekkerder.............

Groetjes, Marijke en Chantal

Annet zei

Haha, grappig dat het allebei kan! Ik gebruik altijd DE blog, maar zag ook zo vaak HET staan bij anderen, dat ik het ook een keer heb nagezocht... Ik ben ook zo'n taalliefhebber en wilde nou ook wel eens weten wie het nou fout deed.... Niemand dus, haha!

Groetjes Annet