woensdag 23 mei 2012

Creacolumn {6}: Kruimeldief

Soms vraag je je af wat mensen bezielt om anderen op te lichten. Sommigen verkopen spullen op marktplaats, ontvangen het geld maar de sturen de spullen nooit op. Anderen gaan aan de haal met andermans eigendommen en verpatsen het op internet of in de kroeg en een derde belt je op met de mededeling dat je een prijs gewonnen hebt, vraagt je rekeningnummer en pincode en je kunt naar je geld fluiten. In Nederland gebeuren deze dingen helaas veel vaker dan ons lief is. Zo zit een deel van de maatschappij nu eenmaal in elkaar of we het nou leuk vinden of niet. Maar bij ons in bloglang gebeuren dat soort dingen niet,  althans dat dacht ik tot voor kort …..

Deze week hoorde ik drie verhalen, drie verschillende waargebeurde verhalen en het lijkt er sterk op dat de kruimeldief zich ook heeft geïnfiltreerd in ons o zo gezellige en gemoedelijke blog- en knutselland.

Zo is er ten eerste die mevrouw die via Marktplaats stempelafdrukjes verkoopt (we laten maar even in het midden of het überhaupt is toegestaan om stempelafdrukjes te verkopen). Ze onderhoudt enthousiast contact met haar klanten. Haar klanten maken nietsvermoedend geld over in de hoop een paar dagen later gezellig aan de knutsel te kunnen maar helaas. Nadat het geld is overgemaakt, laat mevrouw nooit meer iets van zich horen.  En dan is er nog een andere dame die nog niet leverbare knutselmaterialen aanbiedt in haar webshop (pre-orderen), mensen daarvoor laat betalen en vervolgens niets meer laat horen, na herhaaldelijk verzoek excuus op excuus verzint maar ondertussen al maanden in het bezit is van het geld van haar klanten en nog steeds geen spullen levert. En het derde verhaal spant de kroon. Een dame uit Zuid-Amerika heeft van diverse digitale stempels, ontworpen en getekend door toonaangevende ontwerpsters, clear stamps laten maken en verkoopt deze als zijnde haar eigen ontwerpen op internet. Toen de designers daar lucht van kregen was het snel over met het over de rug van anderen verdienen van geld. Haar website is inmiddels uit de lucht en ook op Facebook is het heel stil geworden rond deze dame.

Kijk, we moeten niet roomser willen zijn dan de Paus want we wisselen allemaal weleens een afdrukje uit.  Maar ruilen is iets anders dan moedwillig over de rug van een ander geld verdienen. We moeten er met z’n allen alert op blijven dat dit soort dingen in onze knusse blogwereld een uitzondering blijven. Want we willen toch allemaal dat onze hobby gezellig, gemoedelijk en bovenal eerlijk blijft?

16 opmerkingen:

Corrie zei

Ik zit met open mond dit verhaal over de Kruimeldief te lezen.Gelukkig heb ik zelf zoiets nog nooit meegemaakt, maar de wereld is zieker met mensen bedonderen dat wij weten dus allemaal oppassen met met internet aan kopen. Dank je wel Mariska misschien worden wij allemaal wel wijzer door deze Column groet Corrie

Devlin zei

Ja, had het al gelezen van die laatste dame.
Helaas... Maar zoals met meer dingen het geval is, zolang er van die setjes zijn waar mee je je eigen clearstamps kunt ontwerpen (ten minste dat was de bedoeling van zo'n kit) en maken, zullen er ook altijd mensen zijn die er andere (eigen) voordeeltjes uithalen... Hetzelfde immers met cd's en dvd's etc.
Goed bedoeld, maar er zijn altijd een paar die het verpesten voor de rest. Zó jammer.

Marianne zei

Dat derde verhaal is helemaal erg.
Daar was ik nooit opgekomen.
Maar dit hou je niet tegen en gewoon jammer dat het er is zullen we maar zeggen.
En als je het het over stempels ruilen hebt kan je half Nederland wel aanpakken, want wat denk je dan van de muziek en filmwereld, die ligt ook compleet op zijn gat vanwege kopieren.
Is niets tegen te doen op welk gebied dan ook.
liefs, Marianne

corry'kaart zei

hoi mariska
ja een duidelijke waarschuwing aan bloggers dat dit zulk zaken gebeuren!
gelukkig mij nog niet overkomen,maar houd alles duidelijk in de gaten:-)) zover je dat kan tenminste.
maar een gewaarschuwd mens telt voor twee,dus dank je wel voor dit verhaal!
groetjes van corry

Renata Elenbaas zei

Erg jammer dat dit gebeurt. Heb het zelf gelukkig (nog) niet meegemaakt. Je hebt trouwens wel talent in het schrijven van columns.

Veel liefs,
Renata

jolanda zei

Het tweede verhaal is mezelf dus ook overkomen.
Je bent goed van vertrouwen en hoopt dat je spulletjes krijgt als je een preorder besteld en betaald.
dit doe ik dus zelf nooit weer, want je hebt betaald maar krijgt niets.
Je mail wordt gewoon niet beantwoord en als je antwoord krijgt weten ze nergens van.
Ik bestel dus nu niet eerder dan dat het echt op voorraad is en natuurlijk niet meer bij deze webshop

www.boshobbyshop.nl zei

Mooie column. Ik heb nog een 'leuke' toevoeging. Iets in webshop gekocht, Ideal betaald en pas na 2 weken geleverd gekregen. Toen mistte er iets, gemaild, gemaild en nog eens gemaild. Uiteindelijk na 3 weken antwoord, zou eraan komen. Inmiddels webshop opgeheven en nog steeds niets gehoord. Kan dus fluiten naar geld én het product.

Groejes, Anouk

Jeannette zei

hoi dames, ik heb dit stukje met verbazing zitten lezen, natuurlijk zijn we allemaal gek op leuke ideetjes, maar ordinair jatwerk???, dat is toch van de gekke. Wanneer ik iets maak en ik heb ergens een idee gezien, vermeld ik ook altijd de bron op mijn blog erbij, wel zo eerlijk vind ik, je hoeft niet te pronken met andermans veren en er al helemaal niet aan te verdien, maar gelukkig is dit aangepakt, boontje komt om zijn loontje, groetjes, Jeannette

LottesCards zei

Deze voorbeelden vind ik echt heel erg!

Maar toen ik het begin las, dacht ik dat het ook gaan over dingen die minder kwaad van aard zijn maar erg genoeg om te vermelden! Ik ben nog steeds erg verrast over het hele 'blog-land'. Gelukkig meestal in hele positieve zin! Maar zo zijn mij ook een aantal dingen verteld, waar ik mij ook weer over verbaas...

Zo werd mij verteld toen ik met een blog begon dat je je kaarten wel moet 'watermerken', wat een onzin dacht ik! Maar er zijn dus echt mensen die jouw kaartje 'pikken' en daarmee aan challenge's meedoen bijv. Zo winnen zij iets met jouw kaartje...

Ook hoorde ik dat laatst over een sketch. Iemand had zijn best gedaan op een sketch, wel gewatermerkt, maar blijkbaar niet goed genoeg, want exact dezelfde sketch kwam ze later tegen op een blog van iemand anders. Met exact dezelfde kleuren, bloemen en al dat soort dingen...

Ik vind het erg leuk om inspiratie op te doen bij alle mede-bloggers en ik ben er dan ook trots op wanneer ze bij mij wat inspiratie weghalen. Maar de kaarten die je plaatst moeten wel van je eigen hand komen!

Wat super dat je dit eens in een colum vermeld, jullie bereik is heel groot! Hopelijk voelen de dames in kwestie zich aangesproken!!!

Liefs Lotte

Summer-design zei

Goed dat je dit aankaart, een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Een poosje geleden heb ik ook op marktplaats stempelafdrukjes besteld, na de bestelling las ik dat deze dame een slechte reputatie had en dacht, er zal wel niets in de brievenbus vallen maar tot mijn verbazing werd het direkt na betaling verzonden! Toch bestel of koop ik het liefst bij een betrouwbare winkel,is een produkt niet naar wens dan kun je daar ook altijd op terugkomen.
Slechte mensen heb en hou je,helaas!

Gr, Wietske

jans zei

waar moet het heen met de wereld je ben tegenwoordig nergens veilig meer zelfs bij mijn moeder in het verzorgings tehuis voor dementerende bejaarde is mijn moeders portemonnee leeg gehaald en ze is niet de enigste waar het bij is gebeurd ze denken zeker die mensen weten het toch niet meer
en wat zit er in hooguit 5 euro want meer mogen ze niet hebben waar ben je dan mee bezig grt jans

Marian zei

Verbaasd lees ik je verhaal, fijn dat je dit vermeld op je blog. Heb er gelukkig geen ervaring mee maar wat afschuwelijk allemaal iemand voor de gek houden voor een paar euro De wereld wordt er niet beter op.
Laten we maar eerlijk blijven in ons blogland want het is toch je hobby waar we veel plezier aan beleven
Groetjes

hennie zei

Jammer Mariska en niet zo goed te geloven ook.
Maar helaas het gebeurd.
Laten we maar wakker blijven met elkaar.
Groetjes hennie.

Ellen zei

En zo is het... Goed verhaal Mariska!
Groetjes Ellen

Margo zei

Ben zelf ook al opgelicht in ons leuke blogwereldje, dus ik kan erover meespreken en dat watermerken deed ik tot nogtoe niet, zal ik dus beter wel doen nu !
Bedankt voor de tips, dan blijven we met z'n allen toch wat alert he !
Laat ons vooral lekker knutselen en genieten van onze hobby !
Liefs
Margo

krearia zei

Tja, het is wat. Zo zie je maar dat oplichters overal actief zijn. Jammer maar helaas. Opletten dus. Goed geschreven column trouwens, boeit weer van begin tot einde..