woensdag 9 mei 2012

Creacolumn {4}: Chronisch inspiratieloos

Ik heb hulp nodig, professionele hulp het liefst. Want ik ben chronisch inspiratieloos. Creativiteit kun je niet dwingen zeggen mensen wel eens. En dat is ook echt zo. Maar hoe graag zou je het af en toe even een zetje willen geven, een klein duwtje maar. Geen idee hoe het komt maar er komt al weken niet zo veel uit m’n handen. En dan bedoel ik kaarten maken want verder ben ik druk genoeg. Was ik misschien maar wat minder druk … Misschien ben (of doe ;)) ik juist wel te druk en gun ik mezelf geen rust om me even te verstoppen in mijn knutselhok. De zooi op mijn knutseltafel stapelt zich op en dat zorgt er ook al niet voor dat ik me zomaar even een half uurtje terugtrek om te knutselen. En ’s avonds ben ik eigenlijk veel te moe om nog even te freubelen, terwijl ik weet dat ik er juist energie van krijg als ik het wél doe.

In mijn speurtocht naar de juiste behandeling voor dit gebrekaaninspiratiesyndroom heb ik nog steeds het juiste medicijn nog niet gevonden. Tips en recepten zijn van harte welkom, ik ga ze verzamelen en zet ze op een later moment ergens weg hier op het blog, makkelijk te vinden voor iedereen. Om zomaar even te lezen tijdens lastige en inspiratieloze momenten of periodes. Dus dames, kom maar op met die tips en wie weet ben ik, en met mij vele anderen, vanavond  weer te vinden achter de knutseltafel, boordevol inspiratie!!!

27 opmerkingen:

Renata van Miltenburg zei

Voor mij werkt dit het beste: computer UIT!!! Vrolijk gekleurd papier en een (nieuw) stempeltje waar ik blij van word.

Sandra zei

Dat kennen we allemaal wel eens, zoals Renata al zegt computer uit en laat je papier en je stempel het werk doen.
En wat bij mij ook wel eens wil werken en dat is mss raar maar gewoon ff een weekje of twee mss wel, niet freubelen, ik pak dan weer eens lekker een boek waar ik me in kan verliezen of kijk mijn favourite serie op DVD (en dan de hele box he!!).

Groetjes Sandra

kathi17 zei

What I do when I can't get inspired is to either try a challenge because it has guidelines to follow, or I sit down and just make flowers, or diecuts in pretty paper, or cut out shaped cards without decorating them. All of a sudden, I find something that works.

Whatever I don't use that I've made up, I store, then I have lots of ready made parts for other projects. Then, you can go through your pretty parts you made and design something around some of those!

krearia zei

Eerst beginnen met opruimen van je tafel. Vaak kom je dan al van alles tegen waarmee je wil gaan werken, maar nog niet doen, eerst moet alles opgeruimd zijn...
Dan naar de dichtsbijzijnde hobbyshop, een nieuw stempel (of favoriete papierblok) kopen en dan zonder computer, maar wel met lekkere favoriete achtergrondmuziek gaan zitten kleuren. Meestal komt alles dan weer gewoon boven drijven.
Lukt het dan nog niet ... kopje thee zetten, DVD aan en morgen opnieuw proberen.

Sanne zei

Tja, ik ken dit gevoel maar al te goed. Meestal geef ik er dan maar aan toe. Ik laat alles een weekje voor wat het is en ga dan vol goede moed weer aan de slag. Meestal heb ik er dan weer extra veel plezier in!

Liefs Sanne

Marjan zei

Opruimen werkt bij mij altijd wel goed. Het is niet één van mijn favoriete bezigheden, maar als je toch geen inspiratie hebt, kun je net zo goed iets nuttigs doen dan.
Tijdens het opruimen vind ik altijd weer spulletjes die in het vergeethoekje zijn geraakt en daarna heb ik dus een opgeruimde knutselhoek én weer inspiratie voor een nieuw kaartje.
Ook een challenge (het liefst met een schets) gaan maken kan helpen, zoals hiervoor al gezegd is.

Succes er mee.

Groetjes, Marjan

Summer-design zei

Ik heb ook niet veel inspiratie momenteel,probeer via het bloggen dan weer wat inspiratie op te doen!
Is het helemaal weg want ook dat ken ik ga dan gewoon een poosje iets anders doen wat je leuk vind, en je ook niet opwinden dat het freubelen niet lukt, gewoon dat even loslaten, dat is het beste recept. Maar niet getreurd de zin/inspiratie komt vroeg of laat altijd weer terug!

Gr, Wietske

Cards by Jol zei

als mijn inspiratie zoek is, laat ik het een paar dagen zo, ga ik lekker op de bank met een goed boek, vergeet alles om mij heen.
na een paar dagen leg ik papier in mijn favoriete kleuren op mijn buro, pak een sketch en ga dan gewoon beginnen, meestal werkt dat bij mij en heb ik de smaak weer te pakken.

groetjes jolande

Wanda zei

Bij mij werkt opruimen inderdaad erg goed, want ook ik kom dan spulletjes tegen waar ik het bestaan van was vergeten.
Dan gaat het eigenlijk vanzelf, de inspiratie borrelt weer op en van opruimen komt dan niets meer.

Groetjes, Wanda

corry'kaart zei

hoi mariska
opruimen helpt bij mij niet,dus is het altijd een puinhoop op mijn werktafel en daar tussen graai ik de dingen:-)) maar op allerlei blogs kijken vind ik erg leuk en dan komen de ideetjes naar boven borrelen! en is er geen creativiteitspil op de markt voor ons dwalende:-))
groetjes van corry

Ellen zei

Ook mijn idee...opruimen! Helpt echt bij mij maar het nadeel is dan weer dat als ik halverwege ben alweer aan de gang kan....dan is het wel nog steeds een bende op mijn tafel.

Groetjes, Ellen

Jacomijn zei

Nou, ik probeer er dan ook echt niet mee bezig te zijn. Niet aan denken en echt even wat anders doen. Zo erg is dat toch niet? En dan zo ineens om wat voor reden dan ook begint het radartje weer te draaien en ben je niet meer uit je scraphol te slaan! (dat had ik namelijk, mijn dochter had een paar stiftkleurtjes in de handen en floep daar ging ik als vanzelf) Niet forseren dus!
Groetjes Jacomijn

Jacqueline den Daas Beringen zei

Je bent gewoon te moe, dus er zit teveel in je hoofd, lekker 2 dagen vrij nemen, uitslapen en een saunabezoek doet wonderen even helemaal ontspannen.
Dan zal je zien dat het na twee dagen een stuk beter gaat.
Ik heb zo,n periode net achter de rug na het overlijden van mijn moeder kwam er niets uit mijn handen.
Nu ik weer rustig en uitgerust ben gaat het stukken beter.

jans zei

bij mij het zelfde recept ben ook wel eens insperatie loos en dan ga ik mijn hobby kamer opruimen en kom ik weer van alles tegen en dan moet ik weer uitkijken want da weet ik weer niet wat ik nu als eerste wil gaan maken en loop ik over van de insperatie ja het is hollen of stilstaan hoop dat je wat aan onze tips heb grt jans

Lexie zei

Bij mij helpt meestal het opruimen en herindelen van mijn hobbykamer. Dan kom ik weer allemaal leuke dingetjes tegen die ik lichtelijk vergeten was dat ik die had en dan komen stukje bij beetje de ideeën weer in mijn hoofd en meestal als ik dan ga zitten, komt het wel goed.
groetjes Alexandra

Tessa en Anke zei

Ja het is al gezegd maar ..... opruimen van je spulletjes is een goed idee. Nieuwe spulletjes kopen helpt ook.
Succes
xx Anke

hennie zei

Hoi Mariska neem een time-out en voel je er niet schuldig over. Je hebt het over hobby, ontspanning. Hobby mag nooit een kramp worden.
Stap eens lekker op de fiets en doe een polderrondje, het liefst tegen de wind in.
Dan komt het opruimen wel en als dat gebeurd is en je werktafeltje leg, dan is er plaats voor nieuw werk.
Liefs, "ervaringsdeskundige" hennie.

Juisie zei

Maak tijdens het bloggen en surfen schetsjes van kaarten die je supermooi vindt, of beter nog, sla ze ergens op. Als je weinig inspiratie hebt, ga je gewoon (schaamteloos) liften, dat wil zeggen, de getoonde kaart "namaken". Hiervoor is weinig creativiteit nodig, maar omdat je je eigen papier gebruikt, en soms net wat oplossingen moet verzinnen omdat je de gebruikte materialen niet precies hebt, komt er toch vaak iets heel "nieuws" uit. Succes! groetjes Joyce

Irene zei

Ook ik zou zeggen: zit er niet mee, gewoon even helemaal niet doen want het is toch geen MOETEN maar een heerlijke hobby??
Lekker iets anders doen, als het kan aan de frisse lucht, dan de ontplofte bom op je kamer opruimen en dan gaat het vanzelf weer kriebelen als je alles weer door je vingers ziet gaan!!!

Lieve groetjes, Irene

LottesCards zei

Volgens mij is het door bijna iedereen gezegd, maar ik ben ook voor het opruimen! Werkt altijd!!!

Liefs Lotte

Devlin zei

Haha, leuke reacties allemaal. :)

Je zou bijna denken dat het in de lucht zit, want ik lees dat er meer mensen last van hebben.
Hier momenteel net zo... geen inspiratie te vinden hier. Dus ben ik maar andere dingen gaan doen, zoals koekjes en cakejes bakken en bonbons maken.
Gewoon lekker even wat anders doen. Alles wat je nog meer leuk vindt. (Filmpje kijken, boek lezen, foto's kijken, computerdingen doen, spelletje spelen, verzameling bijhouden, breien, bakken etc.)
Knutselen moet immers geen verplichting worden en de inspiratie komt vanzelf wel weer opduiken.
(Hopen we dan.;)) Vaak op onverwachte momenten...

Devlin zei

Of even rondfietsen op Pinterest.com, is ook erg inspirerend. ;)
Wat in het verleden mij ook nog wel eens hielp, was om met beperkte middelen iets te maken. Dus dat je van de 30 ponsen die je bezit bijvoorbeeld, maar 2 van gebruikt. Je pikt eerst zo maar wat dingen uit zoals een paar vellen papier, 1 of 2 stempels en 1 pons en 2 stansen, ik noem maar wat en daar moet je het dan mee doen. Daar maak je dan op z'n minst 3 projecten mee, onder genot van een lekkere kop thee (of koffie of chocolademelk) en een fijn muziekje.
Want soms is het ook wel es een kwestie van teveel keuzes. ;)
Succes! :)

Aletta zei

Hey Mariska,

Wat ook wel helpt is gewoonweg je eigen blog eens doorlopen en dan zie je wat voor een prachtigs je de afgelopen tijden gemaakt heb.

En dan komen hopelijk de ideeen weer in je creatieve koppie naar boven drijven.

Hoop dat je gauw je creativiteit weer terugvindt.

Groetjes Aletta

Marian zei

Gewoon rustig blijven even wat anders gaan doen Bij mij helpt dat En dan komt het vanzelf weer
En het moet gewoon zomer worden dan ziet alles er weer vrolijk uit en krijg je bergen energie Groetjes

dieke zei

Bijmij helpen een aantal dingen in dit geval:

*Nieuwe stempels of papier kopen
*Rondneuzen op blogs van anderen
*Een vaste avond in de week plannen waarop je echt je hobby-avond hebt. Dus geen t.v., geen vrijwilligerswerk of een club. Die avond is voor JOU!
*meedoen aan uitdagingen
*je hobbymateriaal uitzoeken en allemaal leuke spullen vinden die je nog nooit gebruikt heb, maar o zo hard nodig leek te hebben toen je ze kocht.....

Groetjes van Dieke.
www.stempeldieke.nl

Devlin zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Devlin zei

Schiet me nog wat te binnen...
Je kunt natuurlijk ook iets totaal nieuws bedenken of iets ouds of een oude techniek uit de mottenballen halen (ipv nog meer nieuws te kopen.... ) of juist combineren. Zo doet mijn vriendin tegenwoordig 3D met stempels, net als Mariska vd Veer dat doet. Erg mooi.