woensdag 25 april 2012

Creacolumn {2}: Destressen

De opvallende lezer heeft natuurlijk al lang gezien dat er een spelfout in de titel staat. Maar dat was nu ook net de bedoeling. Want vandaag ga ik het niet hebben over distressen maar over DEstressen.

Ik kan me zelf helemaal destressen als ik me terugtrek in mijn knutselhok. Stempelen, inkleuren, papier bij elkaar zoeken, bijpassend lint, knoopjes en andere frutsels in dezelfde kleuren. Lekker zoeken in m’n kasten vol scrapspullen. Even de knop om, de dagelijkse sleur en zorgen een momentje proberen te vergeten en bezig zijn met wat je graag doet. De één pakt een boek, de ander gaat computeren en weer een ander hardlopen. Het hoofd leegmaken daar gaat het eigenlijk om. Even je zinnen verzetten en bezig zijn met sprookjesachtige stempeltaferelen en mooie plaatjes, de fantasie laten spreken en mooie kaartjes en projectjes creëren.

Wat zou het toch mooi zijn als iedereen iedere dag een klein destressmomentje zou hebben. Even niet rennen vliegen vallen opstaan en weer doorgaan, even geen zorgen. Even tijd voor jezelf, even destressen met stempels en papier. Want ik zeg eerlijk, na zo’n knutseluurtje (of twee ;) voel ik me, hoe moe ik soms ben, weer heerlijk "uitgerust". Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken maar ben wel heel benieuwd hoe jullie het kaarten maken ervaren. Is het ook een middel om even tot jezelf te komen, uit te rusten of is het iets waarin je alleen je creativiteit kwijt kunt en verder niets? Wat betekent kaarten maken voor jullie? Is het een lifestyle, slechts een leuke hobby of misschien is het iets dat je alleen doet als je je verveelt?

25 opmerkingen:

Sinikka zei

Voor mij is de hobby ECHT een uitlaatklep. Hier moet niks en kan alles. Echt tot rust komen:-D
Ik hobby al heel wat jaartjes en het heeft me ooit uit een diepe put gehaald.
Gr. Sinikka

Marianne zei

Zou inderdaad mooi zijn, dan zouden mensen veel rustiger zijn.
En dan bedoel ik niet zón kort lontje, want mensen zijn erg opvliegend de laatste tijd.
Ik kom ook tot rust op mijn hobbykamer, zit er bijna iedere dag.
liefs, Marianne

marcella zei

O.dat klinkt zo bekend .Heerlijk na een dag werken nog even na het eten een uurtje aan de knutsel,en de ene keer gaat het beter dan de andere keer ,Maar ik kan ook heerlijk mijn spullen laten liggen,Dus kan gelijk beginnen ..
Effe lekker destressen.
Groetjes Marcella

Angela zei

Hoe herkenbaar.....
Kaarten maken is al lang niet alleen een hobby meer; het is pure déstresstherapie voor mij.... heerlijk in mijn hobbyhonk een uurtje voor mezelf.... Daarna kan ik het 'gewone leven' weer aan *lol*.
grt Angela

Susie Wusie zei

Het is helemaal zoals je zegt!!!! Ik maak sinds 2009 kaarten. Daarvoor had ik een hele tijd lang geen hobby. En ik weet wel.....dat sinds ik deze hobby heb, het een stuk beter met me gaat. Zoals je schrijft...ik kon nooit echt me hoofd leegmaken, en nu dus wel! Als ik kaarten aan het maken ben, dan vergeet ik echt even alles.....het is dus niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens heel erg goed!!!!!

Groetjes Suus

ps. leuk om ook zo'n soort berichtje eens te lezen op blogs....heerlijk!

Sandra zei

Wat een leuk stukje weer heerlijk om te lezen!!!
En voor mij geld hetzelfde hoor, na een drukke dag ff mijn hobbykamer in, alleen een stempeltje inkleuren brengt me al helemaal tot rust, en ik heb het voordeel dat ik alles lekker kan laten liggen dus de volgende dag kan ik weer verder waar ik was gebleven!!!
Groetjes Sandra

krearia zei

Voor mij is het kaarten maken echt een hobby waar ik lekker rustig van wordt. Ik probeer iedere dag wel even me terug te trekken in de hobbyruimte, maar dat lukt niet altijd. Ik kan helemaal blij worden van het kleuren van een leuke digi of stempel. Het uitzoeken van de juiste combi kleuren kan me al helemaal ontspannen (ik ben daar dan zo mee bezig dat ik de rest om me heen vergeet). Lekker hoor even snuffelen in de spullen....

Ankie vd Polder zei

Ik vind het heerlijk om na een dag werken thuis te komen en dan nog even te knutselen. Dat kan inderdaad zijn dat ik alvast materiaal bijelkaar zoek voor een kaartje maar ook dat ik een kaartje in elkaar zet. Gelukkig heb ik het voorrecht om een hobbykamer te hebben waar ik mijn spulletjes kan laten liggen dus, dan doe je dat ook gemakkelijker dan wanneer je eerst alles tevoorschijn moet halen. En inderdaad is dat een enorme ontspanning en een DEstressmoment. Heerlijk. Groetjes, Ankie

Wanda zei

Kaarten maken is een deel van mij geworden. Even heerlijk het hoofd leeg en bezig zijn met dat ene kleine projectje.
Binnenkort krijg ik mijn eigen hobbykamer, kan niet wachten.

Leuke column!

Groetjes, Wanda

mandy zei

Ook ik kan niet meer zonder heb ik een paar dagen niks gedaan dan begint het alweer te kriebelen. Door te computeren blogs te bekijken veel tijdschriften te bladeren komen de ideetjes om iets te maken. En heb ik een vol hoofd of voel ik me niet oke dan trek ik me heerlijk terug in mijn hobbyhok en ga aan de slag. Voor mij is het een uitkomst na een hele zware tijd en veel zorgen therapie zeg maar.En wat is nu leuker om het mede hobbyisten te delen en te laten zien op je blog.
mandy
mandy

GerJanne zei

Voor mij geldt veel van wat hierboven al geschreven is. Het is en heerlijk ontspannen moment om kaarten te maken. Even niets anders aan je hoofd dan je 'druk' maken over de combi van kleuren en papier en welke stempel en wel of geen randponsje erlangs en waar moet dat lintje, links of toch rechts? En als er dan een creatie onder je handen vandaan komt waar je ook nog tevreden mee bent...
Heerlijk, toch?

Groetjes,

GerJanne

Adriana zei

Wat leuk om te lezen dat iedereen het wel een beetje hetzelfde beleefd hier. Het bloggen is voor mij wel een extra hobby geworden die soms wat ruzie maakt met het tijd nemen voor'echte'knutselwerk...

Jacomijn zei

Wat heb je dat mooi omschreven, en zo het zien heel herkenbaar voor velen en ook voor mij! Ja wij vrouwen zijn vaak moeder, werkneemster/geefster, huisvrouw en echtgenote! En neem van mij aan da's druk! En zoals de man zijn uitlaatklep bij de voetbal heeft heb ik dat ook op mijn scrapzolder (nou ja winkeltje) voor zien van alle gemakken, heerlijk bloggen, reacties lezen en plaatsen, op de achtergrond de tv of radio. Inspiratie op doen en scrappen maar! ;-)
Groetjes Jacomijn

corry'kaart zei

doordat het stil moet zijn in huis,in verband met het rusten van mijn man was het eerst tijdverdrijf en met het blog een lijntje naar de buitenwereld,vanwege veel binnen zitten, ben ik nu helemaal verslaafd en weet s'middags niet hoe snel ik naar boven moet vluchten,dus het heeft mijn sobere leventje verrijkt:-))
groetjes van corry

Judith Slegers zei

ja voor mij is het inderdaad heel erg voor mijn ontspanning. HEERLIJK uitrusten en lekker kleuren ZALIG. Jou verhaal zou ik zelf wel geschreven kunnen hebben.
Je snapt wat ik nu ga doen, na een halve dag werken...
zal je nog een geheimpje vertellen, bij mij komt er dan meestal een chocolaatje bij hihi.
maar wel met matig anders pas ik niet meer op mijn stoel hahaha.

Mia Niessen zei

Voor mij is het echt helemaal mijn hoofd leegmaken,vergeet alles zelfs de tijd.Ooit begonnen als afleiding van chronische pijn nu is het zoveel meer dan dat.Daarnaast heb je zelf zoveel plezier en de ontvanger is ook nog eens blij.Moier kan toch niet?

Frouwke zei

ik probeer ook alle dagen een beetje te knutselen, maar ik kijk meestal uit naar zondag. Dat is mijn knutseldag bij uitstek. Natuurlijk komen er ook nog een paar huishoudelijke klussen aan te pas, maar toch hoofdzakelijk knutselen, zodat ik ontspannen aan een nieuwe werkweek kan beginnen.

bolletjelucky.blogspot.com zei

Hoi Mariska,ik las zowel bij jou als bij de reacties hierboven wat het ook voor mij betekent.Een uitlaatklep en een oplaadmoment,vaak geeft het hernieuwde energie.Ik zeg altijd door mijn hobby (kamertje)en het rommelen met spulletjes spaar ik een psychiater uit.Groetjes Miranda

hennie zei

Leuk stukje Mariska!
Voor mij is knutselen een overlevingsstrategie.
Door chronische ziekte kan ik veel niet meer, maar knutselen nog wel. Je wilt allemaal presteren en dat doe ik dan maar op dat vlak.
Als ik knutsel registreren mijn hersenen de pijn in mijn lichaam minder. Ik voel me dan echt lekker. O wat is dat hard nodig, want de hele dag pijn dat vreet energie.
Lieve groetjes hennie.

Scraplijn zei

Ook ik vind het heerlijk om lekker te frutselen, maar soms roeopet het ook wel stress op hoor, dan heb ik geen inspiratie, of niet de juiste materialen, Moet ik eigenlijk DAT stempeltje hebben maar dat heb ik niet en of mijn budget is op of ik kan het nergens gevonden krijgen en dus gaa de knutseltijd verloren met zoeken tussen AL mijn spullen of nog erger op het internet in al die superleuke scrapwinkeltjes!!! Zucht, zo zie je maar dat het niet alleen maar ontspanning hoeft te zijn. hihi, maar alle gekheid op een stokje, het is en blijft een heerlijke hobby!

Heleen zei

Oohh wat een heerlijk herkenbaar verhaal is dit. Even lekker terug trekken in m'n hoek (want ik heb heb niet een hele kamer voor mezelf helaas...)even aan niks hoeven denken en gewoon doen waar ik zin in heb. Ook kan ik m'n emoties er zo heerlijk in kwijt. Soms heb ik het druk in mijn hoofd of voel me juist down, dat zie ik dan later echt weer terug in mijn kaarten ook.
Maar wel leuk om zo te lezen dat er meer mensen zijn die dit zo ervaren.
Lieve groetjes,
Heleen

Kizzy zei

Wat een leuk stukje om te lezen, ook hoe iedereen dit ervaart al is het bij vele hetzelfde. Ik ben iemand met best wat hobby's maar ze liggen allemaal erg dicht bij elkaar, zo rol ik van de ene hobby in de andere en blijf ze ook allemaal doen, omdat het aanvullend is (fotografie, digiscrappen, handwerk, nu kaarten maken) ik heb het nodig om creatief te zijn, dan voel ik me pas goed, na een stressvolle week/dag vind ik het heerlijk om een project te maken, van niks iets maken, heerlijk toch. Je fantasie de vrije loop en creatief zijn, dat ontspant me.
Liefs Kizzy

Folkje zei

Voor mij geld hetzelfde, ik vind het heerlijk om in mij hobbykamer te zitten freubelen en idd als iik erg moe ben, dan helpt het zeker.
Ik zou echt niet zonder mijn hobby kunnen, we noemen het een hobby, maar bij vele van ons is het volgend mij meer een verslaving.

groetjes
Folkje

Manon zei

ik ontstress als ik bezig ben met papier en kleuren en allemaal bloemetjes. Dus ik onstress graag dagelijks. Maar dat lukt niet altijd. Maar 9 van de 10x wel.
Leuk dit collums!
Groetjes Manon

Anita zei

Wat herkenbaar allemaal, ook ik ben ooit begonnen met kaarten maken als hobby, maar het lijkt wel een verslaving geworden. 'Een dag niet geknutseld, ee4n dag niet geleefd" is heel waar.
Ik zou niet zonder kunnen, kan er helemaal mijn creativiteit in kwijt.
Heerlijk, elke dag weer.

Gr. Anita